Retrospectiva primului an R-Ladies Bucharest

Jul 30, 2020 00:06 ยท 466 words ยท 3 minute read

S-a incheiat sezonul 2019/2020 de intalniri R-Ladies in Bucuresti. Scriem azi retrospectiva pentru a porni la drum in sezonul urmatorul.

Cum a inceput R-Ladies Bucharest? ๐Ÿ”—

Cum a inceput? De la o limitare! O lipsa de… !

Intr-un proiect, am ajuns intr-un punct in care, dupa ce am folosit toate instrumentele disponibile mie, fie indepartam bariera, fie … da, si am folosit R ca sa indepartez bariera. La inceput usor timid, cu ajutor si incurajari de la grupul de slack al comunitatii globale R-Ladies . In aceasta comunitate m-am simtit bine venita, m-am simtit in siguranta sa pot pune orice intrebare de R - poate stupida, poate repetitiva, fara sa fiu judecata asa cum se invata in sistemul de educatie romanesc.

Cu pasi mici, timizi am ajuns sa folosesc zilnic in activitatea mea R. Nu m-am gandit ca voi reusi sa indragesc atat de mult acest stil diferit de a face lucrurile in analiza datelor cand am inceput sa folosesc des R. Dupa aproape 10 ani prin corporatii, cred ca este foarte usor sa devii prizonier al propriilor cunostiinte si limitari. Dupa ce am inceput sa folosesc si chiar sa imi imbunatatesc anumite arii R, cineva m-a invitat sa povestesc intr-un meetup despre R. Momentul care m-a convins, au fost cele cateva mii de view-uri ale postari mele cu prezentarea sustinuta in eveniment. Ting!

Atunci m-am hotarat sa marchez si Romania/Bucuresti pe marea harta a comunitatii R-Ladies!

Oficial, am inceput demersurile de ziua Europei, pe 8 Mai.

Cine este R-Ladies Bucharest? ๐Ÿ”—

R-Ladies este orice femeie sau tanara care doreste sa foloseasca R pentru analize statistice, programarea de aplicatii sau contruirea rapida de MVPs in domeniul data science. Este acea comunitate sigura, deschisa tuturor participantilor si orientata spre invatare continuua. Este locul in care poti intreba de o mie de ori

  • De ce R?,
  • Cum automatizez cu R raportul saptamanal din Excel?,
  • Am un fisier imens si nu stiu cum sa-l curat,
  • Vreau sa estimez un esantion, dar nu stiu de unde sa incep,
  • Vreau sa construiesc un raport RMarkdown, dar nu reusesc sa sumarizez corect.. etc.

Este R-Ladies doar R-Ladies? ๐Ÿ”—

Nu. Suntem o comunitate inclusiva, oricine se inscrie la evenimentele noastre si adera la Codul de Conduita poate participa la evenimentele noastre. Focusul nostru principal ramane insa cresterea ponderii vocilor feminine romanesti implicate in activitatea cu limbajul R.

Care sunt realizarile 2019/2020? ๐Ÿ”—

  • o comunitate faina cu 155 membri pe meetup
  • 10 intalniri lunare
  • 7 voci feminine, din care 6 voci feminine noi
  • 1 meetup transmis pe youtube ( 175+ views)
  • 1 participant din Romania in cadrul proiectului global Twitter Curatios - WeAreRLadies

Care sunt planurile pentru viitor? ๐Ÿ”—

Ne dorim sa continuam cresterea acestei comunitatii deschise catre invatare continuua. Vrem sa inspiram cat mai multe femei sa incerce R in activitatea lor si sa vorbeasca despre asta.